Del gjerne:

Det var med ”hjartet på rette staden” at Haakon Tronrud i fjor gikk i gang med restaureringen av Arnemannsveien. Nå har denne prosessen nådd det stadium at byggherren og eiendomsutvikleren har funnet at tiden er moden for å lette på sløret: ”Det er på tide å dele litt med byens befolkning – den fortjener det etter måneder med stilaser og presenning rundt en av byens mest erværdige bygninger. Slik som jeg ser det, eier vi innsiden av bygget, mens det ytre er byens felleseie”, forteller Haakon. Jeg møtte ham og eiendomsdirektør i Tronrud Eiendom, Ellen Grønlund – med spenning og nesten litt barnslig glede over å ha blitt invitert til en smugkikk på innsiden av presenningen…

At det ligger mye lokalhistoriske følelser bak prosjektet, slår meg umiddelbart, der vi møttes over noen kasser med teglstein i bakgården. Men ikke hvilken som helst teglstein… ”All steinen som er brukt her, er produsert på det gamle Teglverket i Riperbakken – altså bokstavelig talt et steinkast unna. Det finnes ikke maken til den kvaliteten som er på denne steinen, og alle tester fra SINTEF viser at den bygningsteknisk fortsatt er like bra. Derfor er hver en overflødig stein nøysomt pusset på og lagret. Vi har en helt klar plan med denne steinen som jeg ikke har så lyst til å røpe for mye om, men jeg kan vel si såpass at den blir å finne på bakken i uteområdene”, røper allikevel Haakon.

bygg25

bygg31

bygg24

bygg21

bygg22

Det går sakte men sikkert opp for meg, i løpet av omvisningen, hvor omfattende dette restaureringsprosjektet virkelig er. “Det er svært mange forhold som det skal tas hensyn til her, sammenlignet med å sette opp et nybygg. Men det har vært en god prosess hele veien, ikke minst takket være et godt og løsningsorientert samarbeid med fylkeskonservatoren i arbeidet med å sammenføre førtid og nåtid. Vi har hele veien vært bevisst historien. Det som har kunnet bli tatt vare på, er blitt tatt vare på. Overraskelser har dukket opp underveis – blant annet den vakre teglsteinsbuen, som har bidratt til å forsterke de originale karakteren. Og så må jeg jo nevne vindusrammene, som er blitt sandblåst, malt opp igjen og isatt originalt glass. Det har vært en omfattende prosess, men absolutt verdt jobben”, forteller Haakon mens han viser vei under presenningen. Og for de av dere som er spente på hva som har skjedd med Ringerikspiken, så kan jeg røpe at hun står hun godt beskyttet og trygt bevart og venter på å fremstå i sin opprinnelige prakt som fontene, så snart bygget er klart. Jeg så henne der, jeg…

bygg23

Jeg tenker at dette må være et helt spesielt prosjekt for Haakon. ”Det er ikke tvil om at jeg legger mye følelser i dette prosjektet, men det gjør jeg forsåvidt i alle mine prosjekter. Nettopp dette engasjementet, er en stor og viktig drivkraft for meg, som gir meg energi. Litt ekstra stas føler jo en “norsiagutt” som meg ved at vi befinner oss på “Øya”. Her er jeg på nøytal grunn, med god utsikt hjemover…”, påpeker han med glimt i øyet og blikket vendt nordover.

Hva hele den flotte bygningen skal romme, er ennå ikke helt klart. I allefall ikke klart nok til å deles… Tronrud Eiendom får med sine 15 ansatte selv ca. 700 kvadratmeter av bygget til egne kontorer. Så her blir det rom for å vokse, eller å leie ut kontorplasser til andre foretak. Men det hele byen venter på i spenning, er i hvilken grad de historiske og ærverdige bygningene vil bli tilgjengelig for publikum…? Selv føler jeg meg mer og mer betrygget jo lengre ut i omvisningen vi kommer, og jeg merker meg at både Haakon og Ellen til stadighet nevner ordet “Opplevelsessenter”. “Det å kunne skape et unikt opplevelsessenter tilknyttet de gamle lokalene til Hønefoss Kraftstasjon, har allerede fra starten vært en stor og viktig del av planene våre. Her finnes en så unik og viktig historie, at den virkelig fortjener å deles med folket. I tillegg har det med stort hell vært arrangert konserter her, som viser hvor mektig den gamle kraftstasjonen er akustikkmessig. Så det å kunne bidra til det allerede rike kunst-og kulturlivet i og rundt byen vår, er absolutt viktig for oss. Vi kan bare ikke i dag love når eller hvordan”, understreker Haakon.

bygg18

bygg17

bygg14

bygg15

bygg19

En stor bonus på omvisningen, var å få bli med opp i utsiktstårnet.  WOW – for en utsikt…! Ved å sette inn vinduer på toppen av tårnet, har byen nå fått sitt eget utsiktstårn med 360 graders panoramautsikt. Foruten en god oversikt over en by i vekst og Ringkollåsen, er det den gamle jernbanebrua som fanger blikket mitt mest. Aldri har vel den fremstått flottere. Som ekte “norsiagutt”, er Haakon selv mest fornøyd med utsikten mot bydelen i sitt hjerte. Intensjonen med utsiktstårnet, er å innlemme den som en del av det planlagte “Opplevelsessenteret”, slik at byens befolkning også skal få ta del i opplevelsen.

bygg6

bygg9

bygg5

bygg4

bygg7

Ellen gleder seg, forståelig nok, enormt til at hun og resten av Tronrud Eiendom skal kunne flytte inn i nye lokaler i starten av juni. Mye jobb gjenstår imidlertid før det kan skje, men aktiviteten er stor, så hun er ikke engstelig for at tidsskjemaet ikke skal holde. I skrivende stund pågår en gjennomgang av ulike interiørløsninger. “Dette er en demokratisk prosess hvor alle ansatte blir tatt med i planleggingen og får komme med sine betraktninger, før avgjørelsen blir tatt. Alle er naturlig nok like engasjert, og det er ikke tvil om at de store, lyse lokalene vil skape bra energi og inspirasjon”, mener Ellen. Selv gleder jeg meg til å følge prosjektet videre.

I etterkant står jeg midt i Hønefoss sentrum og forsøker å forestille meg Brutorget og “Øya” ferdig utbygget med en blanding av bolig og næring, gangavstand til jernbanestasjon med hurtigtog til Oslo og nærmest bilfrie sentrumsgater og tenker at denne byen absolutt er på riktig vei!

bygg13

bygg20

bygg11

bygg12

bygg10

 

 

Del gjerne: