Del gjerne:

Sist jeg besøkte Røyse, så ruslet jeg rundt mellom bærtunge solbærbusker og spiste nyplukkede jordbær sammen med Cecilie Bjørnebye Jensen. Det var også da jeg for aller første gang fikk smaken på de leskende bær- og fruktdrikkene fra Røyse Frukt- og bærpresseri.

Takket være en særdeles snørik vinter, et aktivt løypelag i Holeværingen samt velvillige bønder som stiller sine jorder til turgåeres disposisjon, kunne jeg denne gangen krysse Røyselandet på ski – også nå med Cecilie som lokalkjent guide. Dicte var selvsagt også med!

Og det må jeg virkelig si; det at jeg skulle få oppleve å krysse Røyse på ski, hadde jeg aldri trodd. Solen skinte fra klarblå himmel, og landskapet er jo rett og slett bare magisk. Omgivelsene ga meg en umiddelbar og eksotisk følelse av å krysse Toscana med ski på beina. Virkelig spektakulært!!!

Ekspedisjon

Avtalt start på turen var gårdsplassen hjemme hos Cecilie. Jeg trodde det kun var snakk om en liten runde på jordet, men jeg må innrømme at tvilen tok meg da Cecilie stilte med tursekk i beste “71 grader nord”-stil. Hva slags ekspedisjon var det egentlig jeg skulle være med på …? Takk og lov for at jeg selv også hadde pakket tursekk. Den var til sammenligning liten, men den inneholdt til gjengjeld proviant i form av nystekt gjærbakst.

Vanligvis preges utsikten på mine skiturer av fjell og skog med snøtunge trær. Denne dagen var det kornåkre, frukttrær, bærbusker og vidåpent landskap. Selv om jeg mener å ha relativt god kjennskap til Røyse, så innser jeg nå at det utelukkende gjelder på sommerstid. Det var derfor et overraskende moment å starte skituren med vidstrakt utsyn til Tyrifjorden og Holleia, mens det kun var en liten kolle som skulle forseres, før Steinsfjorden og Gyrihaugen kom til syne.

Løypelaget i Holeværingen kjører til sammen 70 kilometer med, mer eller mindre, sammenhengende og plettfrie skiløyper når forholdene tillater det. Målet er å få flest mulig sambygdinger ut på ski; men selv jeg som hadde krysset kommunegrensa, følte meg velkommen her.

Hva har du i sekken …?

Etter å ha krysset åkerlapper, åser, skogholt og gårdsveier, fant vi den perfekte lokasjonen for å slå “leir”. Tiden var endelig kommet da Cecilie skulle avsløre hva det var hun hadde båret på – og hun skuffet ikke! Liggeunderlag, saueskinn, varme klær, kviklunsj, nykokt kaffe og ikke helt overraskende – velsmakende og forfriskende drikker fra Røyse Frukt- og bærpresseri, og det både varm og kald. Jeg for min del supplerte med nystekte horn fylt med ost og skinke og mandelfyll. Etter blikkene fra forbipasserende skiløpere å dømme, var ikke vår oppdekning langs løypa som normal standard å regne – selv på Røyse.

Påskestemning på flaske

Målet med dagens tur sammen med Cecilie var å jakte på den store påskestemningen. Været og løypene bidro sterkt i så måte – men det var ikke det eneste; varm solbærtoddy og leskende Påskedrikk fra Røyse Frukt- og bærpresseri kunne vel neppe nytes i mer passende anledning og omgivelser. Solbærtoddyen smakte akkurat som en god solbærtoddy skal smake, mens den perfekt gule Påskedrikken med en spennende smak av eple, rosmarin og sitron, er noe som absolutt fortjener å bli en del av påskeprovianten. Begge helt frie for tilsetningsmidler.

Er lite stykke Røyse

Min dag med “påske-ekspedisjon” på Røyse, fyller de kriterier som skal til for at jeg vil kalle det en perfekt dag; strålende skiføre, perfekt vær, vakre omgivelser, god mat og godt drikke og ikke minst – godt selskap!

Jeg lar meg alltid imponere og inspirere av mennesker som utstråler et brennende engasjement. Det gjør Cecilie; både for hjembygda si, og ikke minst for jobben hos Røyse Frukt- og bærpresseri. Og det med god grunn. Allerede få år etter at de startet opp, har Røyse Frukt- og bærpresseri nådd lenger enn hva de lokale frukt- og bærbøndene noen gang hadde våget å drømme om. Sortimentet er bredt og utvides stadig samtidig som de har oppnådd en betydelig distribusjon både lokalt og etterhvert også på landsbasis.

Påsken nærmer seg med stormskritt. Er du blant de som satser på hjemmepåske i år, så hvorfor ikke legge skituren til Røyse. Så langt tyder alt på at skiføret vil holde påsken ut. Vær er vær, og lite vi kan gjøre noe med. Men uansett hva påskeværgudene har å by på, så kan jeg garantere at du ikke vil støte på farer som gjør at du må grave deg ned i tide …!

Takk for turen Cecilie! Hilsen Dicte og Trude

Les mer om Røyse Frukt- og bærpresseri og årets påskedrikker HER

 

Del gjerne: