Del gjerne:

Det var vintervakkert langs Storelva denne søndagen. Mildværet hadde tatt knekken på kulda som brått kom over oss. Og mens bakken fremdeles var dekket av snø og vinterfrost, skapte lyset en helt spesiell stemning. Skulle du trenge en påminnelse om hvor vakkert det egentlig er i Hønefoss – så er det her du skal gå! Helt fra Tippen til Kvernbergsund bru, kan du følge Storelva. Ja, med et unntak av en liten sving innom hyggelige “Løkka” på Schjongstangen, da …

Min tur startet over Søndre torg ned til Tippen, hvor turstien starter. En tursti som vi i stor grad kan takke Stiftelsen Glatved brygge for at er utviklet og vedlikeholdt. Derfra har man utsikt mot bybrua, Riddergården og den klassiske villabebyggelsen i Christiesgate på Vesterntangen. Jeg må si at det er deilig å kunne se Bybrua på avstand, og ikke bare fra innsiden av bilen – i kø. Og der, like nedenfor fossen og brua, renner Begna og Randselva sammen og danner Storelva.

Jeg føler meg privilegert bare ved tanken på å kunne ha denne unike turmuligheten så tett innpå meg.

tur1

tur2

tur3

tur4

Det var stille på Petersøya denne søndagen. Halvøya i Storelva beliggende på sørsiden i Hønefoss, er både et yndet og omdiskutert friluftsområde. Turstiene her er tilgjengelig via Tippen, Søndre park eller Hofgaards gate, nord på Løkka. Men følger man med i lokalpressen, vet man at det knapt nok finnes saker som dukker oftere opp på agendaen, enn verning kontra utbygging av Petersøya. Stridens kjerne er, hvorvidt halvøya skal omreguleres til boligområde eller få bestå som byens grønne lunge.

Som hundeeier er jeg en ivrig turgåer. Da er det digg å ha et område som Petersøya. Hit kommer jeg ofte – og elsker det! Men når det kommer til tema utbygging av Petersøya, er jeg både delt og usikker. Det er tidligere blitt lagt frem skisser som angir en balansert utbygging, som ivaretar både utbyggingspotensialet og utvikling av området som friluftsområde og som en del av strandpromenaden. Jeg tror personlig at det ville fungere. Først og fremst for at det vil gjøre fremkommeligheten bedre og gjøre Petersøya tilgjengelig hele året, også i flomperioder. Min erfaring tilsier også at det er turstiene langs elva som blir brukt …

tur5

tur6

tur7

Søndre park fortjener et yrende liv året rundt. Slik er det dessverre ikke. Dicte og jeg fikk parken helt for oss selv denne søndagen. Borte var parkbenkene, springvannet var avskrudd, friluftscenen stod tom og “Tufteparken” lå nedfrosset og forlatt. Selv eplene på parkens store epletrær hadde blitt forlatt på bare vintergreiner. Allikevel er dette et fantastisk rekreasjonsområde tett på byen. Et sted jeg kan anbefale for å slippe unna trafikk og travle bygater – og ikke minst, for Dicte å løpe fritt rundt.

Belysning ville helt klart bidratt til å gjøre Søndre park til et yndet fristed for flere av byens innbyggere, også i vinterhalvåret. Så kjære politikere – vær så snill å gi oss lys i parken vår!!!

tur10

tur9

tur8

Først da jeg nådde turstiene rundt Schjongslunden, fikk jeg selskap. Der møtte jeg både turgåere, med og uten firbente venner, og noen friskuser i joggemodus. Derfor var det ekstra gledelig å lese i dagens Ringerikes Blad at turstien skal rustes opp for et betydelig beløp. Ikke at det vil ha så mye å si for meg, jeg er jo fornøyd som det er. Bortsett fra at jeg aner en liten mulighet for å “perse” på neste års Schjongsfemmer’n. Men det er jo en berikelse for byen vår at turstiene gjøres trygge og tilgjengelig for flere brukergrupper.

tur12

tur13

tur14

tur15

I enden av Ringeriksgata, med utsikt mot Rådhuset og hjem til Helgesbråten, slutter min innholdsrike vandring langs Storelva. Jeg har passert et nytt og moderne kirkebygg som reiser seg opp fra brannruinene, gått langs turstier med utsikt mot veletablerte boligområder såvel som nye under planlegging (Tanberglia), svingt innom et fantastisk parkområde, gått forbi tre imponerende idrettsanlegg i Schjongslunden og Høgskolen i Sørøst-Norge, Campus Ringerike og til slutt passert Rådhuset. Ikke rart at jeg er stolt av den innholdsrike byen vår, som i tillegg står foran en svært spennende utvikling.

Jeg tillater meg avslutningsvis å rette en bønn til våre lokalpolitikere. Vær så snill. Turstiene ligger til rette langs den vakre Storelva som snor seg rundt byen vår. Gi oss lys, slik at vi også i mørketiden kan komme oss ut på tur.

tur16

Del gjerne: