Del gjerne:

Det å komme til Dyrlegene i Norderhov, er som å komme rett inn i en engelsk TV-serie – “Landsbydyrlegene”. Beliggende på vakre Hesselberg gård i Norderhov, midt i maleriske omgivelser, må vel dette være blant Norges aller vakreste veterinærsentere. Omgivelsene, og de dyktige og ikke minst hyggelige veterinærene som tar seg god tid til omsorg og pleie, gjør dette til et godt sted å være – både for folk og fe!

En majestetisk kastanjeallé, et gårdstun bestående av flere vakre og verneverdige bygninger, markblomstrende enger, en imponerende utsikt og beitende hester; den estetiske opplevelsen er en berikelse i seg selv. Og så – på baksiden av låven, ligger den rødmalte og idylliske stua, satt sammen av det gamle hønsehuset og grisehuset. Ved første øyekast er det lite som vitner om at den røde stua huser et velutstyrt og  moderne veterinærsenter. I tillegg til eier Anette Hafnor, består Dyrlegene i Norderhov av Silje Gildberg Hatlinghus, Nina Hjelmaas Lien og Benny Olsen.

Mitt første møte med dyrlege Anette Hafnor og hennes idylliske veterinærsenter på Hesselberg gård, var umiddelbart overbevisende. Det er virkelig en sann fryd å komme dit – selv når man kommer med en hund med avrevet bicepssene, slik det var i mitt tilfelle. Følelsen av å bli tatt vare på var betryggende og synsinntrykkene overveldende. Denne gangen måtte det imidlertid eksperthjelp til for min kjære Dictes del. Dyrlegene i Norderhov kjenner til de beste og henviste Dicte raskt videre for operasjon.

Ny klinikk med god byggeskikk

Plassmangel har tidvis bydd på små utfordringer for dyrlegene på den travle klinikken. Dette har Anette lenge ønsket å gjøre noe med. Prosessen med å få nødvendige tillatelser til oppføring av næringsbygg på en landbrukseiendom, skulle derimot vise seg å bli både lang og omstendelig. Med alle godkjenninger i boks, kan Anette imidlertid nå endelig glede seg over byggestart. Med stor iver og entusiasme peker og forklarer hun. Fire nye behandlingsrom, stort venterom, handicaptilpasset toalett, røntgenrom og operasjonsstue – kort sagt alt som trengs på et moderne smådyrsklinikk, og det med utsikt til åkerlandskap, Steinsfjorden, Gyrihaugen og Krokskogen.

Parallelt med å få praktiske og tekniske løsninger på plass, har det estetiske blitt viet stor oppmerksomhet. Nybygg blir god byggeskikk når det passer inn blant øvrig bebyggelse. Dette har i aller høyeste grad blitt ivaretatt her. Nybygget blir på én etasje, avlangt og rødmalt; ikke ulikt dagens klinikk, bare større og mer praktisk innredet etter formålet. Går alt etter planen, åpner den nye smådyrsklinikken rett over nyttår.

Med hjerte for hest

Dyrlegene i Norderhov på vakre Hesselberg gård er imponerende innholdsrik. I tillegg til smådyrsklinikken, inneholder låven et eget veterinærrom til hester. Helt siden Anette overtok Hesselberg gård i 2005, var hennes visjon å bygge opp en fullverdig veterinærsenter for hest og smådyr. Det har hun lykkes med – i fellesskap med gode og dyktige kolleger.

Hest har alltid vært en viktig del av Anettes liv; det samme gjelder også for Silje. Det har dermed vært naturlig for de begge å jobbe mye med hest, i tillegg til smådyr. Nå foregår riktignok mye av disse undersøkelsene og behandlingene i kundens egen stall, men ved behov er det greit å kunne tilby et eget velutstyrt veterinærrom til hester, sammen med bokser for oppstalling og opplyst ridebane. De rustikke tømmerveggene ble beholdt da stallen ble pusset opp for to år siden. Kombinert med de nye boksene, har resultatet blitt en stall som får enhver interiørentusiast til å juble – og hest til å trives. Vakkert!!!

Smådyr spesialisering

Med den nye smådyrklinikken på plass, ser imidlertid Anette at hun i nær fremtid kommer til å bruke mer tid der og mindre på hest. Neste år er hun ferdig med en omfattende etterutdannelse innen almenspesialisering smådyr. Med ny klinikk og fersk etterutdannelse, føler hun naturlig nok både lyst og behov for å kunne tilbringe mer tid inne på smådyrklinikken. I tillegg har hun fra august ansatt dyrepleier Elisabeth Juverud.

Fjerde generasjon

I 2005 overtok Anette vakre Hesselberg gård i Norderhov etter sine foreldre. Ungjenta overtok med det ikke bare en stor landbrukseiendom å drifte, men også en helt spesiell kulturskatt å forvalte – noe hun mestrer på imponerende vis. Her har hun klart å skape “Det gode liv”, balanserende mellom privatliv, gårdsdrift, kulturforvaltning og veterinærsenter.

Gården er blant de eldste rundt Norderhov, og den har vært i familiens eie siden 1902, da den ble kjøpt opp av Anettes oldefar Sigurd Holemark. Familiens opphav kommer fra gårdene Drengsrud og Skaugum i Asker. I tillegg til låven og smådyrsklinikken, består gårdstunet blant annet av det flotte og fredede våningshuset, en ombygd svalgangsbygning fra omkring 1700, et stabbur fra 1700-tallet, en potetkjeller fra 1844, en driftsbygning opprinnelig fra 1870-tallet samt andre, mindre uthus. Alt godt vedlikeholdt og ivaretatt.

Selv om Anettes foreldre overtok Hesselberg i 1977, var familien aldri fastboende her. Det var den derimot på familiegården på Røyse, mens de drev begge gårdene. Men hun har gode minner fra den gang hennes bestemødre bodde her. “Jeg var så heldig å ha begge mine bestemødre boende i det gule huset. De hadde hver sin etasje, så jeg kalte de bare for bestemor oppe og bestemor nede”, minnes Anette.

Hverdagsliv og kulturskatt hånd i hånd

Hesselberg gård blir stadig omtalt i ulike tidsskrifter på grunn av sin rike historie. Gården består av flere gamle, verneverdige bygninger. Det er imidlertid spesielt ett rom i hovedbygningen som er blitt viet stor oppmerksomhet; Aadnes-stua er ikke spesielt stor, men allikevel et imponerende skue. I 1774 ble denne stua dekorert med veggmalerier av Norges første kunstmaler, Peder Aadnes. Maleriene i rokokkostil går over tre vegger, med motiver fra de fire årstider.

Aadnes var opprinnelig fra Land, men hadde tilknytning til dette området gjennom sin kone, som var fra nabogården Trøgstad. Aadnes-stua på Hesselberg er den siste gjenværende av de omfattende dekorasjonsarbeider som Aadnes utførte her i distriktet. Resten er beklageligvis gått tapt i brann.

Lenge har jeg visst om denne kunstskatten og båret på en drøm om å få se det i virkeligheten. Den drømmen ble nå altså oppfylt – en stor og helt unik opplevelse for meg. Det første som slo meg, var hvor godt de snart 250 år gamle maleriene er blitt bevart.

“Du er ikke den første som reager på det. Noe av årsaken kan være at huset har stått ubebodd i lengre perioder og dermed unngått slitasje. Det finnes ingen annen form for fyring enn vedfyring her, så i vinterhalvåret er denne delen av huset lukket. Bortsett fra julen da, selvsagt. Det blir en helt unik stemning når vi åpner opp disse stuene til jul, og hele familien samles”, forteller Anette. Selv om denne kunstskatten er en del av hennes hverdag, tar hun seg stadig tid til å sette seg ned her og slutter aldri å la seg imponere …

Pelargonium og tyllgardiner

Det er ikke bare Aadnes-stua som imponerer på Hesselberg. Her ligger stuene på rekke og rad i det staselige  og fredede våningshuset, godt bevart i sin opprinnelige stil. De fleste av de imponerende møblene og antikvitetene, hadde Anettes oldeforeldre med seg fra Skaugum gård. De er like staselige nå som da.

Ujevnhetene i de originale vinduene skaper et spennende spill i de vakre omgivelsene utenfor, som skimtes gjennom florlette tyllgardiner og pelargonium. Over hver dør i den blå salongen, finner vi også veggmalerier signert Peder Aadnes. Her har han malt interiøret fra rommene innenfor dørene; en bekreftelse på hvordan de ulike værelsene så ut opprinnelig; ikke ulikt slik de fremstår i dag.

En stor takk overrekkes på vegne av min kjære firbente venn Dicte og meg selv; Ikke bare til Anette, men også de andre veterinærene Silje og Nina, for en begivenhetsrik dag. Som jeg sa innledningsvis; Dyrlegene i Norderhov og Hesselberg gård er et bra sted å være – både for folk og fe!

Mer om Dyrlegene i Norderhov kan du lese her

 

 

 

 

Del gjerne: