Del gjerne:

Ghita Kier Mikkelsen valgte kjærligheten – og fikk Ringerike med på kjøpet! Nå har det “ringeriksdanske” ekteparet vært bosatt på Ringerike siden 1999 (Ghita som ukependler til Danmark de fire første årene) og Ghita har ikke angret et nanosekund på valget. Med seg på flyttelasset tok de med seg lidenskapen for dansk design, den danske uformelle gjestfriheten og dansk matglede og kokkekunst. Jeg anser meg selv som høyst priveligert, som får nyte godt av dette og blir invitert på lunsj, eller rettere sagt frokost (frokost på dansk er jo morgenmad…). Der ventet Ghitas “Høybelagt smørbrød” på ekte dansk vis (oppskrift nederst i saken).

ghita1

ghita2

Etter å ha kjent Ghita og Carsten i mange år, ser jeg på de som ekte Ringerikinger. “Det er det jo hyggelig at du sier, for vi føler oss virkelig som  ringerikinger. Her har vi jo bodd det meste av vårt voksne liv, fått barna som har vokst opp her, vi har begge våre karrierer her og ikke minst, utrolig mange gode venner”, forteller Ghita, som til daglig jobber som designer for kleskjeden PM. “Jeg trodde jo nesten ikke mine egne ører, da jeg i 2003 ble tilbudt jobb i Hønefoss som designer hos PM Retail AS, et spennende butikkonsept som har vokst fra 18 til 61 butikker i den perioden jeg har jobbet der. Tekstilbransjen er jo ikke så stor i Norge, så oddsene var ikke store for det. Etter fire år som ukependler til Danmark med et lite barn, var det virkelig et lykketreff. Alle brikkene falt på plass, og vi kunne endelig slå oss helt til ro på Ringerike”, forteller en engasjert Ghita.

PM Retail AS ble startet av familien Mørck i 1987. Etter å ha holdt til på Benterud, flyttet PM administrasjon og lager inn i helt nye lokaler på Hvervenmoen i 2004. Familien Mørch solgte imidlertid foretaket i 2012 til investeringsfondet FSN Capital. Lageret ble da flyttet fra Hvervenmoen til Danmark, mens administrasjonen fortsatt har sin base på Ringerike og Hvervenmoen.

Men hva er det da, foruten en god jobb, som gjør at dere trives så godt på nettopp Ringerike. Personlig har jeg ikke problemer med å forstå det, men jeg er jo alikevel nysgjerrig på hva Ghita mener. “Ja men så se deg rundt – det finnes vel ikke noe bedre sted for barn å vokse opp enn på Ringerike, og for vår del i Ringåsen. Stille og fredelig, fem minutter til Hønefoss og 45 til Oslo. Jeg vil si vi bor sentralt landlig, og det passer oss perfekt”, påpeker Ghita. Jeg kan jo ikke annet enn å si meg enig i det, der jeg ser ut vinduet mot Steinsfjorden og Tyrifjorden, hvor familien Mikkelsen nyter båtlivet på sommeren, med vannsport og fisking. På vinteren finnes skimuligheter på jordene utenfor stuevinduet. “Vi er også så heldige å ha mange gode venner, og samholdet her i Ringåsen er unikt, både for barn og voksne. Nå som gutta har blitt såpass store, har jeg dessuten tatt opp en gammel hobby og meldt meg inn i Showkoret på Hønefoss. Så det står virkelig ikke på tilbudene i nærmiljøet…”, mener Ghita bestemt.

ghita13

ghita11

Til tross for at ekteparet Mikkelsen har konvertert til å bli ringerikinger, er det ikke tvil om hvor de kommer fra. Jeg lurer litt på hva de har tatt med seg fra sitt danske liv? “Nei si det – jeg er jammen ikke helt sikker. Bortsett fra min danske hylle da”, forteller Ghita mens hun tenker. Jeg tar meg en rask kikk rundt, og kan raskt ramse opp en rekke ting. Her finnes innslag av klassisk dansk design i alle himmelretninger. Hoptimist, Arne Jacobsen klassiske Egget lenestol, Kay Bojesen Ape i tre, Kähler vase, Lyngby vase, Kubus lysestake fra By Lassen og dansk designkjøkken. ” Ja, der ser du. Vi er blitt så norske, at vi selv ikke lenger registrerer forskjell dansk og norsk. Siden både Carsten og jeg alltid har jobbet innen tekstilbransjen, jeg selv som designer, er vi naturlig nok også opptatte av interiørdesign. Men skriv for all del at jeg også gjerne blander inn saker fra Søstrene Grene, de er superdyktige og utvikler seg i takt med tiden. Ellers er vi naturlig nok opptatte av at barna skal få med seg en solid porsjon av “Det danske liv”, noe de blant annet får gjennom somrene i vårt danske sommerhus og store, uformelle festligheter med både barn og voksne sammen. Slike fester mener jeg nemlig det er for lite av i Norge”, sier Ghita med glimt i øyet.

Som vanlig er jeg i særdeles godt humør og full av energi (og deilig dansk smørbrød) etter å ha besøkt mine danske venner. Med meg hjem har jeg oppskrift på “verdens beste” smørbrød (som jeg vet de hjemme vil sette stor pris på) – og ikke minst, har jeg nok en gang blitt minnet på hvilket fantastisk sted vi bor på. Også må jeg få kjøpt meg en Hoptimist så fort som overhodet mulig – jeg bare elsker de…

ghita10

ghita15

ghita8

ghita14

ghita5

ghita16

ghita3

ghita7

ghita12

“Ghitas Høybelagte Smørbrød”

1 skive grovt rugbrød

Rødspettefilét

Sammenpisket egg

Griljermel

Salt og pepper

1 ss (Dansk) remulade

5 store rensede reker

Sitron- og agurkskive til garnityr

Vend rødspettefiléten i egg og deretter i griljermel. Det norske griljermelet er veldig finmalt sammenlignet med det danske, så vi anbefaler å lage eget. Tørk skiver med grovbrød til det er hardt og knus det deretter i en kjøkkenmaskin. Krydre med salt og pepper og stek filéten gyllen på middels varme. Legg så filéten på rugbrødet og topp det med remuladen og rekene. Pynt til slutt med snittet sitron og agurk. Det blir et lekkert og saftig smørbrød som smaker himmelsk. God apetitt!!!

ghita4

 

Del gjerne: