Del gjerne:

I desember fylte de nye Hønefoss kirke til randen under sin julekonsert. Nå gjentar de suksessen. Bare at de denne gangen tar sats, hopper etter “Handlingens Menn” og skal fylle den gamle kraftstasjonen. Jeg snakker da om koret Decibel og deres 15-års jubileumskonsert som går av stabelen lørdag 14. april.

Jeg var heldig og fikk bli med Decibel på en av deres ukentlige korøvinger. Nesten fulltallig imponerte jentene – selv på øving –  en helt vanlig mandagskveld i kapellet til Haug kirke. De er kanskje amatører – men når det kommer til korøving, ja, så er de dønn seriøse. Kanskje skyldes det rutine og årelang erfaring, eller at de er under ledelse av den profesjonelle korlederen og dirigenten Camilla Ossum – eller kanskje aller helst, en kombinasjon av de begge …

En livsstil

Ringerike har lange og rike kortradisjoner, mye takket være den dyktige korlederen og kulturildsjelen, Solveig Wikdal Busund, som dessverre gikk bort i 2006. Lokalt var hun kjent for blant annet å ha bygget opp og ledet Ullerål pikekor, senere Ringerike pikekor. I Decibel har syv av totalt 15 gullstruper bakgrunn fra nettopp dette koret, mens andre har årelang erfaring fra en rekke andre, anerkjente kor. Sammen har de “funnet tonen” og utfyller nå hverandres stemmer perfekt i Decibel.

Siden jeg selv har mange år i Ullerål pikekor, og har sunget sammen med flere av disse jentene, har jeg hatt spesielt stor glede av å følge koret gjennom alle disse 15 årene. Og jeg lar meg imponere gang på gang. For disse jentene er korsang helt åpenbart mer enn en hobby, det er en livsstil. Nå ser jeg frem til å oppleve de i nye og noe mer utradisjonelle rammer.

“Behind the scenes …”

Denne uken var jeg altså så heldig å få frisket opp mine egne gamle korminner, da jeg ble invitert med på øvelse. Og det var ikke tvil, her var det seriøs profesjonalitet fra start til slutt. Etter noen minutters tøy og bøy for å varme opp kroppen, selve sangstemmens instrument, fulgte en lang rekke med oppvarmingsøvelser for stemmen – noe som absolutt egner seg best blant lukkede dører. Oooaaaiii, Da-da-da, Mi-mi-mi, Na-na-na …

Med varme kropper og stemmebånd, var det så frem med notene. Pust inn, mer legato i ordene, der kan dere slippe opp litt, husk vertikal holdning; Camilla har stålkontroll fra pianokrakken hvor hun spiller de enkelte stemmene på piano samtidig som hun leser noter, svinger dirigentstokken, synger med og formidler musikkpedagogiske korreksjoner og justeringer. Det er ikke tvil om at Decibel har nytt godt av å være under ledelse av en så profesjonell dirigent og korleder. Det merkes virkelig på kvaliteten!

Klang og legato blant nedlagte turbiner

Nå har de da altså holdt på i 15 år. Det fortjener en skikkelig markering, mente jentene! Det er jeg helt enig med dem i. Og jubileumskonserten, den blir som sagt i den gamle kraftstasjonen, lørdag 14. april. Med seg som gjesteartister er de så heldige å ha Madeleine Ossum på fiolin og Thorleif Westby på trekkspill. Du skal heller ikke se bort fra at det dukker opp andre overraskelser.

Det unike og historiske lokalet midt i Hønefoss sentrum, har ved flere anledninger vist seg som å være velegnet til nettopp konserter. Ringeriks-Kraft er naturlig nok begeistret over å finne nye bruksområder til lokalene som ellers står tomme, og dermed også begeistret over forespørselen fra Decibel. Leieavtalen ble signert denne uken, og billettene ble lagt ut for salg på Ringbillett. Det er også inngått et samarbeid med de nye eierne av restauranten Sørsida i nabolokalene. Via Ringbillett er det nå mulig å bestille middag i forkant av konserten. Sørsida sørger også for at det blir mulig å kjøpe forfriskninger i selve konsertlokalet.

«Noe blir heftig og kraftfullt, mens noe er ren balsam for øret …»

Arvid Moen fra Ringeriks-Kraft er tydelig begeistret for at koret har lagt jubileumskonserten til det erverdige bygget. Han lot seg imponere da Anne Gunvor Thoresen, som representerte Decibel ved kontraktsigneringen, kløyv til topps på turbinen og testet ut akustikk og klang med sin vakre og klokkeklare røst. Nå kan vi bare glede oss til 14. april; da vil kor Decibel av 15 fulle halser fylle lokalet med klassiske perler, nasjonalromantikk, folketoner og mere til. Som de selv sier; – noe blir heftig og kraftfullt, mens noe er ren balsam for øret …

Kraftklang og korglede

Med unntak av et gjenglemt flagg og en gullhatt, er det i dag få spor igjen etter “Handlingen menn” i den gamle kraftstasjonen. Men scenen, den har fått bli stående og vil helt sikkert komme godt med under den store korkonserten. Det samme gjør også trappen og podiet som ble bygget som en permanent konstruksjon i anledning TV-innspillingene. Rammen rundt konserten er både spennende og full av muligheter. Decibel-jentene er i full gang med finpussing og justeringer av et variert og underholdende repertoar. For de 300 som er så heldige å sikre seg billett, vil dette utvilsomt bli en annerledes og underholdende festkveld i korsangens tegn!

Så da er det bare å skynde seg og klikke seg inn HER og sikre seg billett til Kraftklang med Decibel 

 

Del gjerne: