Del gjerne:

Jeg elsker å kjøpe sommerblomster og la det bugne i krukker og bed. Planlegge, kjøpe inn, plante om og dekorere – og ikke minst følelsen av å sitte i sommerkjole og sandaler og nyte resultatet. Hele prosessen får langsomt dradd meg ut av vinterdvalen og gir meg fornyet energi.

Takket være en morgentur opp Kleiva sammen med min kjære venninne Trine, fikk jeg i år et tips som jeg satte stor pris på; Over en kopp kaffe på vakre Kleivstua, omgitt av en imponerende blomsterprakt, ble jeg nemlig introdusert for Søhol gartneri på Røyse. Så da tok jeg like gjerne turen ut til Røyse, og jeg kom ikke tomhendt hjem …

 

kleiva2

kleiva

Bare det å kjøre utover Røyselandet, er jo i seg selv en opplevelse – spesielt på en solskinnsdag som denne. Og der, godt plassert mellom velstelte gårdsbruk, endeløse åkre og frukttrær, dukker drivhuset til Søhol gartneri opp. Og jeg ble ikke skuffet!

Jeg må si at det virkelig er en sann fryd å handle blomster på dette gartneriet. Aldri før har jeg sett et drivhus så velfylt av kraftige og flotte sommerblomster. Forklaringen fikk jeg da gartner og bonde Erik Ullern selv tok en pause fra plenklippingen og stakk hodet innenfor drivhuset. Stolt kunne han fortelle at han er den eneste i distriktet som driver frem plantene selv. Allerede i uke 10 begynner drivhuset å fylles opp med små stiklinger som han selv, med hjelp fra noen betrodde medhjelpere, driver frem til store og sunne planter garantert fri for sykdommer og utøy.

 

røyse4

røyse2

røyse1

Erik behøvde ikke gå langt for å finne arbeidskraft, nærmere bestemt over tunet til nabogården. Det bor nemlig Astrid, som hvert år mer enn gjerne stiller opp som blomsterselger og koser seg med det. Det er jammen ikke så rart. I løpet av mitt opphold, skjønte jeg at dette er Røyse-beboernes nærbutikk, hvor de fleste later til å være på fornavn. Med sin årelange erfaring, behøver Astrid ofte ikke engang spørre hva kunden skal ha. Når det kommer til sommerblomster, har vi en tendens til å velge “The same procedure as last year”.

blomster16

blomster15

røyse8

røyse7

røyse5

røyse10

Det hele startet med grønnsaksdyrking, noe Erik etterhvert fant ut at det ikke var særlig med penger i.”Et blomkålhode koster jo det samme i dag som på 1960-tallet, så da sier det seg selv at det etterhvert ikke var god butikk. Derfor gikk jeg over til julegleder. Først for noen få år siden, begynte jeg å drive frem og selge sommerblomster, noe jeg trives veldig godt med. Men du vet, egentlig driver jeg jo med dette bare for å holde meg i gang og for å holde meg frisk”, forteller den uforskammet spreke 86-åringen. Han er allerede i gang med å planlegge neste års sesong. Det er jeg veldig glad for!

I forbindelse med at sønnen Per overtok gården for noen år siden, fikk Erik og hans kone bygget seg nytt kårhus. “Her trives vi godt. Bare se på den flotte utsikten og fine hagen som vi har da… Her kan vi til og med se rett bort på gården Svarverud, hvor min kone kommer fra”, forteller Erik og peker energisk i alle himmelretninger. Heldig er jeg som fikk med meg en omvisning på gården.

Det var imidlertid ikke noen selvfølge at det var bonde Erik skulle bli. Han var på den tiden bosatt i Oslo og gikk i lære som baker da muligheten til å overta gården Søhol bød seg. Som ivrig og aktiv skihopper, hadde han et stygt uhell og skadet seg kraftig, noe som bragte ham hjem til Røyse. Derfra var valget enkelt; Det var bonde han skulle bli, og han priser seg i dag lykkelig for det valget.

Noen gode tips ble det også på veien, og ett av disse deler jeg gledelig med dere; Det vil si med dem av dere som vet å sette pris på et godt måltid med selvdyrkede tidligpoteter. “Vil du se potetåkeren min. Den har du garantert ikke sett maken til?”, spurte Erik. Og han hadde rett, dette var ikke hva jeg ventet meg. “Jeg orker ikke å drive så stort lenger, men jeg er så utrolig glad i ferske tidligpoteter. Derfor har jeg plassert tre til fire settepoteter i disse store plastpottene. Enkelt og lettstelt”, avslutter Erik. Jeg takker og bukker, fyller opp bilen med nyinnkjøpte blomster og starter planleggingen av min egen “mini-potetåker”. Først må jeg bare få alle blomstene i jorda…

røyse12

røyse13

røyse15

røyse14

røyse16

Del gjerne: