Del gjerne:

Kjære venner – da har jeg (etter nøye overveielse) bestemt meg for å avsløre min hemmelige oppskrift på verdens beste julekaker. Det er iallfall hva vi synes her i huset! Ja så populære er de, at antall sorter tørre julekaker har blitt redusert fra år til år. Faktisk så har jeg i løpet av tyve år gått fra å bake ti til tre sorter – og det holder i massevis…

Oppskriften var jeg så heldig å få av noen svært gode venner for 25 år siden. Den gangen var oppskriften en svært godt bevart familiehemmelighet, som jeg var så heldig å få bli en del av. En hemmelighet jeg siden har beskattet og gledet mange med. Nå, 25 år senere, er oppskriften blitt spredd på ulike fronter og ikke minst avslørt og rekonstruert av flere av mine venner. Og det er nettopp på bakgrunn av dette, at jeg nå har kommet fram til at tiden er moden til å dele. Og hva kan vel da glede meg mer, enn å dele den med nettopp dere!!!

Det som er litt spesielt med denne oppskriften, er at den blir stekt i flere runder og man trenger rene gummihansker for å forme kakene underveis. De flyter utover under steking og må derfor formes i topper i to runder (se bilder og forklaring). Oppskriften er nok til å fylle én kakeboks – selv har jeg aldri laget mindre enn dobbel porsjon…

Julens sjokoladetopper

250 g margarin

350 g sukker

2 egg

300 g hvetemel

1 ts natron

1/2 ts salt

2 plater lys kokesjokolade (hakkes i små biter)

Smør og sukker røres hvitt. Ha deretter i eggene, en og en om gangen. Bland inn resten av ingrediensene.

kake4

kake5

Deigen legger i små topper på stekeplate kledd med bakepapir, ved hjelp av to spiseskjeer. Pass på å lag god avstand, da kakene flyter utover under steking.

kake3

Kakene stekes på midterste rille i ovnen på 200 grader i ca 5 minutter. Ta platen ut og senk temperaturen til 150 grader. Ta på de rene gummihanskene, og form kakene til små topper ved å klemme de sammen. Plasser de tilbake i ovnen og stek de i ytterligere 4 minutter. Ta kakene ut og form de en gang til, før de til slutt stekes i 2 minutter til de er lyse brune. Plasser kakene på rist og avkjøl.

kake2

Vips så er kakene ferdige. Høres det vanskelig ut? Vel – de er litt tidkrevende, men slett ikke vanskelig. For min del koser jeg meg veldig med julebaksten. I dag ble det utført med et glass temperert italiensk rødvin og stemningsfull julemusikk. Og når vi er inne på julemusikk dere, så har jeg en anbefaling der også. Jazzpianist Jan Gunnar Hoff  fra Bodø, har i år gitt ut en vakker og lavmælt juleplate “Stille lys”. Den har for meg gitt adventstiden nye perspektiver – i tillegg til at den fungerer perfekt som bakgrunnsmusikk for julebaksten.

kake1

Prøvesmaking er viktig, og jammen ble de godkjent i år også – som så mange år før. Så da blir det, tradisjonen tro, peiskos med portvin og småkaker – fra advent til nyttår…

Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet under eller skriv om du skulle ha noen spørsmål – jeg svarer mer enn gjerne.

God bakst kjære venner!!!

kake6

 

Del gjerne: