Del gjerne:

En stadig tilbakevendende lengsel etter å jobbe med noe kreativt, lidenskap for blomster samt stor sans for kramboder og landhandlerier, fikk Heidi Jeanette Øien til å starte Vik Blomster & Gaver for seks år siden. Tankeprosessen hadde allerede pågått en stund. Men da den var unnagjort, nærmest hoppet hun i det – i kjent stil, ifølge henne selv.

På rekordtid hadde Heidi sagt opp jobben som hun hadde i Hole kommune, en jobb som hun forøvrig trivdes svært godt i, skrevet leiekontrakt på butikklokaler på Vik torg og gjort leverandøravtaler. Hun var helt uten butikkerfaring – men hadde med seg stor arbeidskapasitet og lærevilje. Man kan jo nå veldig langt med det …


En blir til to

For tre år siden innså Heidi at selv hennes egen, store arbeidsmotor kom til kort; hun måtte hente inn forsterkninger. I stedet for å ansette en medarbeider, fikk hun med seg Torill Rolund som medeier. Dette skulle raskt vise seg å være et klokt og lykkelig valg. Og i fjor flyttet de driftige damene fra sine lokaler inne på Vik Torg, og etablerte seg i et selvstendig bygg rett ovenfor. Lokalene er ikke store – men der det er hjerterom er det husrom. Butikken er et overflødighetshorn av spennende varer, samtidig som den simpelthen oser av personlighet.

Den nye plasseringen skulle også raskt vise seg å være genial, og butikken starter allerede utenfor på gateplan. Så i motsetning til tidligere hvor den lå mer gjemt inne på senteret, kan forbipasserende nå la seg friste og stoppe for en impulsiv blomsterhandel.

Ærefullt oppdrag

Da NRK sendte “Sommertoget” inn på perrongen på Hønefoss stasjon i sommer, var det til en imponerende blomsterprakt basert på lokale blomster og råvarer. Bak de fantastiske dekorasjonene, stod nettopp jentene på Vik Blomster & Gaver. Og da de ble tildelt det ærefulle oppdraget, var de aldri i tvil – det ble et klart ja. De visste det ville bli lange dager, og de visste det ville medføre mye jobb.

“En slik utfordring kan man jo ikke si nei takk til, det var vi begge enige om. Det ble en litt “once in a lifetime”-opplevelse. Tilbakemeldingene var i seg selv verdt all jobben”, bekrefter Heidi.

Selvlagd er vellagd

I den travle førjulssongen blir lokalene imidlertid i snaueste laget. Løsningen ble leie av et eksternt produksjonslokale. For alt som selges her av buketter, grupper, oppsatser og sammenplantinger, er laget av Heidi og Torill selv. Dette var mitt første besøk i butikken, og jeg ble virkelig gledelig overrasket over utvalget og variasjonen. Her finnes alt fra klassiske julegrupper, til de mer spenstige arrangementer hvor kreativiteten har fått friere spillerom. Jeg sverger selv til faghandlere – mitt besøk hos Vik & Blomster & Gaver ble en bekreftelse på hvorfor.

Med handleopplevelsen i sentrum

Som navnet tilsier, er Vik Blomster & Gaver så mye mer enn blomster. Dette kan være en fordel i en bransje som etterhvert har måttet tåle sterk konkurranse fra dagligvarebransjen. Denne konkurransen har jentene på Vik møtt med blant annet å strekke seg langt i å utøve førsteklasses, personlig service. Det har gitt resultater; faste kunder har vist seg å verne om bygdas lille blomsterhandel, og den nye beliggenheten har resultert i stadig utvidet kundekrets.

“Kundene våre har erfart at de som jobber i dagligvarebutikkene, ikke kan bidra med særlig hjelp når man skal ha en borddekorasjon, gavebukett, brudebukett eller når man skal ta avskjed med noen. Da er det ene og alene faghandel som gjelder. Og det sier seg jo selv at hvis man ønsker spesialbutikker, så må disse benyttes til mer enn ved de store anledninger”, forteller Heidi med smil om munnen mens hun jobber seg gjennom bunken med bestillinger.

Slår ring om lokal varehandel

En av de som virkelig har forstått verdien av å kunne ha lokale spesialforretninger på Vik, og som vet å sette pris på det, er lokalpatriot og kulturpersonlighet Berit Skaug. Denne dagen hadde hun også fått med seg sin mann Erlend som bærehjelp. Så slik endte jeg opp da, midt i en hyggelig prat og blomsterhandel, ispedd den klassiske pepperkakespisingen.

“Vi er faste kunder i butikken her og kan ikke få fullrost nok servicen som vi får. De vet hva jeg liker, og da vet jeg at jeg alltid blir fornøyd. Det er så utrolig viktig for bygda vår å ha en forretning som denne, så da må vi naturlig nok sørge for å bruke den”, forteller Berit fornøyd.

Langveisfarende kunde

Anne Lene Lier Fauske hadde tatt veien helt fra Sylling for å gjøre unna litt førjulshandel hos blomsterjentene på Vik. “Jeg oppdaget denne butikken ved en tilfeldighet for et par år siden og ble så begeistret at jeg gladelig kjører helt hit for å finne disse go’bitene. Dessuten er det ikke så langt da”, forteller Anne Lene, som for meg ble nok et nytt og hyggelig bekjentskap.

Sammen med familien driver Anne Lene det idylliske gårdshotellet “Madame Tveten” hjemme på familiegården i Sylling. Der er hun kjent for å pynte og skape lune og gode stemninger rundt seg, så da var hun så absolutt kommet til rett plass for sine innkjøp …

Adventsstemning

“De beste kjøpsopplevelsene som jeg har, er de hvor jeg kan få benytte alle sansene mine”, avslutter Heidi. Jeg forstår umiddelbart hva hun mener og kan fastslå at det har hun, sammen med Torill, oppnådd med Vik Blomster & Gaver. Mitt første møte med dette overflødighetshornet har allerede satt spor etter seg.

Takk for meg jenter – og takk for en trivelig handel og kreativt påfyll av julestemning!


 

Del gjerne: