Del gjerne:

Julen er tiden for å vende blikket bakover og hente frem minner, mens ved Nyttår vendes blikket fremover. Slik er det for meg, og slik tror jeg også at det er for veldig mange andre. Min jul var, som for de fleste andre, preget av gode stunder og gode samtaler med nære og kjære, familie og venner.

Dessverre ble det atter en grønn jul. Solskinn er noe som jeg normalt vet å verdsette. I julen, derimot, ga et blikk ut vinduet mer fornemmelsen av en dårlig sommerdag enn julehøytid. “I’m dreaming of a white Christmas” fremstod mer som en dårlig klisjé enn tradisjonsrik stemningsvekker. Skiene stod like urørte og nypreparerte etter som før jul …

Da var det godt å kunne ta på seg joggesko og løpe av seg all julemat og klimafrustrasjon på “mølla” på HQ Treningssenter. Jeg fikk forresten to sportsrelaterte julegaver denne julen. Løpesko med pigger og alpinutstyr, begge høyt verdsatt og registrert brukt i det vi skrev 2017.

Årets nyttårsfeiring ble tradisjonen tro feiret med samme herlige gjeng som alltid. I år riktignok med ny innpakning, med hyttetur til Hemsedal. Dermed var det duket for verdens beste nyttårshelg med hyttekos, mat og drikke av beste sort, myyye kortspill, nikkers, stillongs, badstue, skikjøring og mye, mye mer – i gode venners lag.

ski2

Jeg hadde imidlertid ikke før slått fast at med en slik inngang i 2017, måtte dette bli et kanonår, før influensaen slo meg flatt ut på årets første dag. Det ga meg rikelig med tid til å minnes 2016 …

Det herrens år 2016 …

… var året da vi for alvor fikk føle på kroppen at Ringeriksregionen er i utvikling og vekst – året da vi virkelig fikk “trua”. Ringeriksbanen og nye E16 kommer til å skje!!!

Kanskje skjedde vekkelsen da statsminister Erna Solberg tidlig i mars stod på talerstolen under Øst-Vest-konferansen på Klækken Hotell, som oppfølger til hennes tidligere utspill før siste Stortingsvalg; ”Hvis vi kommer i regjering, skal vi bevilge penger til planlegging av både E16 og Ringeriksbanen …”.

veg4

Endelig kom slakter’n til sentrum …

Det var knyttet store forventninger til åpningen av Leiv Vidar Kjøtt & Delikatesse i gågata. Storgata fyltes sakte men sikkert opp av nysgjerrige kunder og tilfeldige forbipasserende, før vårt lokale “kongsemne”, Jonas Rønning, kunne klippe pølsesnora. Endelig kunne vi få se hva som hadde skjult seg bak gråpapirskledde vinduer i Arcaden …

vidar14

vidar19

Paralelloppdraget inntok Hønefoss

2016 skulle også bli det store folkemøte-året i Ringeriksregionen. Begrepet “Parallelloppdraget” kom på alles lepper og fylte Bysalen Amfi gang på gang. Optimismen spredde seg som ild i tørt gress.

Tre utvalgte arkitektmiljøer presenterte hvert sitt bilde av fremtidens Hønefoss. Asplan Viak med sitt “Neste stopp Hønefoss 2030”, DRMA as, Rambøll as og Everyday as presenterte “Hønefoss sammen om et byløft” og til slutt Dyrvik arkitekter as, JAJA architects as og Hjellnes consult as med sitt bidrag “Hønefossringene”.

Så gjenstår det å se da, hvorvidt det blir satset på grønn mobilitet, landskapsbroer, elvepark, grønne lommeparker, byfortetting for å nevne noe.

by11

by3

Slik skal det gjøres!

I juni ble det nok en snorklipping for ordfører i Ringerike kommune, Kjell B. Hansen. Han strålte i kapp med sola da han stolt kunne åpne “nye” strandkaféen på Røsholmstranda. Et særdeles vellykket prosjekt. Ikke bare rent byggmessig, men også fordi kommunens vedtak om å selge strandkaféen, i tolvte time ble endret til et vedtak om å bevilge fem millioner kroner til restaureringsarbeidet.

Dermed kunne denne historiske og arkitektoniske funkisperlen få fortsette å skinne ved Tyrifjorden.

bade28

bade12

Da Hønefoss fikk kjøre førerløst …

Det vakte stor interesse da Hønefoss ble valgt til en av “pilotbyene” for testing av førerløs buss. Startskuddet ble gitt av statssekretær Tom-Christer Nilsen i Samferdselsdepartementet, før han selv fikk sin aller første kjøretur i den høyteknologiske bussen. Kjøreturen bestod av en 200 meter lang løype rundt Høyskolen i Sørøstnorge.

Selv ble jeg noe i overkant ivrig etter å sikre meg plass, noe som ble behørig omtalt i lokalavisen …

buss16

buss11

Rundkjøring til besvær

Det finnes vel ikke det sted i Norges land hvor det nå kjøres mer riktig i rundkjøringer enn i Hønefoss. Det kan vi takke Ringerikes Blad og lokalt politi for. I løpet av to timer en torsdags formiddag, hadde politiet delt ut 30 forenkla forelegg på 2.000 kroner for feil eller manglende bruk av blinklys i byens nye rundkjøring ved Byporten.

Etter at lokalavisen trykket en sak om dette og fulgte opp med debatter rundt riktig bruk av blinklys i rundkjøring, var det gjort. Kjører det biler inn i og ut av rundkjøringene i og rundt Hønefoss nå uten bruke blinklysene riktig, så vet vi at det er “utenbys-folk” …

by10

Foto: Ringerikes Blad

Musikalske høydepunkter

2016 var året da jeg fikk øynene opp for at det ikke bare var Wien som kunne skilte med egen nyttårskonsert. Hønefoss Ungdomskorps inviterer nemlig hvert år til høytidelig Nyttårskonsert i Bysalen Amfi, og da gjerne med gjestesolister.  Både innholdet og kvaliteten overrasket og ikke minst imponerte.

Nå gleder jeg meg veldig til lørdag 7. januar. Da braker det løs igjen med musikalske go’biter og konfetti i beste nyttårsstil. I år medvirker våre lokale solister, Madeleine Ossum (fiolin) og Kristin Bjerkerud (vokal). I fjor var det ikke et ledig sete i Bysalen Amfi under Nyttårskonserten. Skynder du deg, ja, så finnes det fortsatt noen få ledige billetter.

Billetter fås kjøpt HER

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et annen stor opplevelse kom på slutten av året, nærmere bestemt en uke før julaften. For mens trærne fortsatt var hvitrimede og et lett snødekke lå over byen, fikk jeg overvære den kuleste, mest stemningsfulle og “groovy” julekonserten noensinne. Jeg snakker da om “Let it snow” på Grand Hotel Hønefoss, med Ingvild Lindsjørn, Remi Fagereng, Ole Martin Solberg og Birk Gjermundbo. Det ga meg en julestemning som fulgte meg langt ut i den grønne julehøytiden. DET håper jeg av hele mitt hjerte å få oppleve også i 2017 …

film3

film2

Film & bøker fra året som gikk …

Når det gjelder kinoåret 2016, så er jeg ikke tvil om hva som bør trekkes frem; Jeg snakker da selvsagt om filmen “Rosemari”. Ikke bare var filmen veldig bra og norsk, handlingen var også lagt til Hønefoss!!!

Bak filmen står regissør Sara Johnsen, som også var manusforfatter. Sara er vokst opp på Nes i Ådal og bodde flere av sine ungdomsår på Hønefoss. Dermed var det duket for storslått, lokalpatriotisk Norgespremiere og storstilt premierefest på Grand Hotel i Hønefoss. Kinosalen og etterhvert hotellets salonger var fylt til randen av filmsjerner, filmfolk, lokale statister, og ikke minst – lokalpatriotiske innbyggere. Hønefoss hadde nok en gang markert seg på Norgeskartet!

film9

film3

Tåredryppende vakkert

Filmåret 2017 kan simpelthen ikke oppsummeres uten også å nevne kinosuksessen “Et helt halvt år”. Vi hadde lest boken, skrevet av forfatter Jojo Moyes, i lesesirkelen og var således vel vitende om at filmen ville komme til å røre ved noe i oss.

Min venninne Dorte og jeg møtte derfor godt forberedt – med vesken full av kleenex-pakker og klare for å trøste hveandre. Det kom godt med. Ikke bare kom tårene, jeg simpelthen hikstet meg gjennom store deler av filmen. Det til tross, vi angret ikke et sekund. Så har du ennå ikke fått med deg denne filmopplevelsen, så er det på tide …

film1

Reading is dreaming with open eyes …

Er man medlem av en lesesirkel, må man være forberedt på å lese bredt og variert. Det ville vel også være en god beskrivelse av leseåret 2016 i “The bookworms”. Skal jeg trekke frem noen personlige anbefalinger, så vil jeg starte med “Alt lyset vi ikke ser” – en velskrevet og rørende krigshistorie av forfatter Anthony Doerr.

“Offer uten ansikt” er debutboken til den svenske krimforfatteren Stefan Anhem og vårt første møte med politietterforskeren Fabian Risk. Vi har i Norge for lengst klemt svensk krim til vårt bryst. Denne boken føyer seg inn i rekken av “bør-lese”-kriminalromaner.

Årets siste leseopplevelse ble nok en debutant. Ellen Vahr har riktignok gitt ut to bøker tidligere, men dette er hennes første roman. En levende og stemningsfull skildring om Anne Brannfjell, Norges mest kjente kloke kone som helbredet folk fra hele landet på 1800-tallet. Boken ble nominert til Bokhandlerprisen og kan anbefales.

Når vi nå først befinner oss i det litterære hjørne, så slenger jeg også på en advarsel. Hold dere langt unna “Bak lukkede dører” av B. A. Paris. Det er en leseopplevelse tett opp mot bortkastet tid. Og det kommer fra “The Bookworms” – lesesirkelen som 13. januar stolt kan feire sitt 10-års jubileum.

film4

book01

Lenge leve turgleden

Som dere sikkert har skjønt, er jeg stor tilhenger av å komme meg ut på tur. Den gleden har jeg vært så heldig å ha fått tildelt av mine foreldre, og det nyter jeg stadig godt av. Det har derfor vært utrolig morsomt med alle de gode tilbakemeldingene, og ikke minst bildene, som jeg har mottatt på disse sakene.

Og så føler jeg meg utrolig heldig. For med meg på disse turene, er jeg så heldig å ha hunden min Dicte. Om det nå er i skog eller fjell, med joggesko eller på ski, Dicte følger trofast med. MEN – finner jeg frem sykkelskoene, ja, da tusler hun slukøret tilbake til plassen sin. Hun har skjønt at landeveissykling ikke inkluderer henne. Klok hund!

Er det noe jeg virkelig gleder meg til i året som kommer, så er det å utforske nye turstier. Og ikke minst dele disse med dere, kjære venner. Det jeg kan røpe som blir nytt av året, er overnattingsturer i min nye flotte hengekøye. Det vet jeg vil gi begrepet “sove under åpen himmel” nye dimensjoner.

Avslutningsvis vil jeg få komme med en anmodning; Vet dere om en fin tur som burde deles, eller noe annet spennende som skjer i regionen vår, så vær så snill og send meg et tips. Enten i kommentarfeltet på bloggen eller på email til trude@urbantlandliv.no. Jeg vet det finnes mangt og meget der ute som fortjener både framsnakking og hederlig omtale. Jeg er klar!

Så takk for det gamle – og et riktig godt og spennende 2017 til dere alle!

tur17

ski5

løv9

tur8

tur1

nina1

tur14

 

 

 

Del gjerne: