Del gjerne:

“Urbant Landliv” fikk en ny dimensjon for meg da jeg forleden besøkte det sjarmerende, gule huset til Anita og Elling Hella Voje Heieren i Benterudgata 10 på Hønefoss. Med husveggen praktisk talt hvilende på fortauet på den ene siden, og med “strandtomt” på den andre, er dette en nokså unik, liten perle i byen vår.

På fortauet fant jeg Elling sittende på en krakk, mens han fikset et bulkete nedløpsrør etter en noe uheldig, forbipasserende bilist, mens Anita smilende fulgte med gjennom kjøkkenvinduet. Jeg klarte ikke dy meg. “Så fint dere har det. Jeg har lenge latt meg imponere over denne lille perlen”. “Så hyggelig – tusen takk. Vil du bli med bak i hagen og se”, smilte Anita tilbake med en landsens gjestfrihet. Om jeg ville …?

elv5

elv4

elv20

Det å komme inn i hagen til Anita og Elling, fikk meg umiddelbart til å senke skuldrene. En blomstrende oase åpenbarte seg i det jeg rundet hushjørnet – med utsikt til både elven og til byen. Gammel byggeskikk er åpenbart tatt hensyn til, og småhussjarmen er bevart. Det til tross for både påbygg og diverse nødvendige moderniseringer. Sukk – tenk om alle byens gamle trehus hadde blitt behandlet med samme respekt og kjærlighet.

Slik har det imidlertid ikke alltid sett ut her. Da Anita for 20 år siden falt for det lille, slitne huset i Benterudgata, var det mer et prosjekt enn et hjem som hun gikk til anskaffelse av. Hun evnet allikevel å se forbi dette. Det hun så, var idyll langs elven – og slik er det blitt. Sammen har hun og Elling gradvis realisert sin boligdrøm. Resultatet er blitt et passe stort hus, med passe stor hage sånn passe langt fra byen. De elsker beliggenheten og tilgangen til den farbare elven. Her hersker ro og fred – med bystøy som bakgrunnsmusikk. De to liker det slik …

elv1

elv2

elv15

elv13

Hagen er vakkert anlagt, men allikevel lettstelt. De liker begge å jobbe i den – så lenge arbeidsmengden er overkommelig. Nytt av året er drueranken som vokser villig i en lun krok, og som snor seg rundt uteplassen. Påbygget med terrasser med doble dører ut mot hagen i begge etasjer, er de begge spesielt fornøyd med. Det utvider utsikten mot elven – og nærheten til elven er det mest essensielle ved hele eiendommen.

Med barn i huset, meldte det seg etter hvert et ønske om et basseng. Løsningen ble et rammebasseng, som selv i september fortsatt er flittig brukt. Det at de selv skulle komme til å bruke det så mye som de gjør, kom nok heller som en overraskelse på dem begge. Denne solfylte, barnefrie lørdagsettermiddagen benyttet de anledningen til å nyte et glass med “bobler” i bassenget, mens de kunne nyte utsikten til elven og båtene som gled forbi.  Det så unektelig fristende ut – det gode liv ved elven og i byen …

Familiens “voksne barn” nyter på sin side friheten med sitt eget hus i hagen. “Vi vurderte lenge å rive den gamle plankehaugen av et uthus som sjenerende stod plassert ut mot elven. Så kom den geniale idéen om å heller bygge et eget hus til ungdommene – langt nok unna til at de får frihetsfølelsen, og nærme nok til å “droppe” innom for middag”, forteller Elling.

 

elv11

elv14

elv6

Stiftelsen Glatved brygge har for lengst gjort det – privatpersoner ønsker å gjøre det samme – nemlig å utvikle og forskjønne Storelvas bredder. Dette gjelder også for Anita og Elling, som selv følger aktivt med i diskusjonene rundt byutviklingen. Naturlig nok med et spesielt hjerte for utnyttelse av elva, som mye av byens historie er bygget opp rundt.

Med kommunens velsignelse, bygget de for noen år siden en solid og flott trapp som fører ned til elven. Den kommer godt med, blant annet når de tar vårrengjøringen langs elvebredden og fjerner knuste flasker, bildekk, plastemballasje og diverse annet som har kommet ”rekende” elvelangs.

Men – den store drømmen er en liten, hyggelig trebrygge i enden av trappen. Så langt har imidlertid søknaden blitt avslått! Dette betyr imidlertid ikke at de gir opp drømmen. Beregninger viser at en slik brygge vil kunne oppfylle kravene i henhold til; høyde over normalvannstand, bredde i forhold til nabogrenser og uten endring av eksisterende strandlinje. Den vil heller ikke være til hinder for båttrafikken.

elv17

elv18

elv12

elv8

Kommunen mottar stadig henvendelser til enhet for miljø – og arealforvaltning fra privatpersoner som ønsker å bygge enkle brygger i tilknytning til private boliger. Det ble derfor i Ringerike kommune i mai 2015 besluttet å utarbeide en “bryggeveileder”. Denne skal bidra til å unngå skjemmende og farlige tiltak langs elven, og dermed bidra til at eventuelle tiltak blir gode. Den skal også sikre en mer rettferdig og konsekvent vurdering av henvendelser angående bygging av nye brygger.

Det er vel å bra at det utøves varsomhet. Men det må ligge et ønske i bunn, om at folk med tilknytning til elveområdet pynter opp. Stiftelsen Glatved brygge har fått arktitekten bak Glatved Brygge til å tegne en minivariant. Skal man søke om bygging av brygge, er det bare å ta kontakt med stiftelsen. Der finnes det ferdige tegninger tilgjengelige.

Det er viktig å forstå at brygger og en velholdt elvebredde ikke betyr det samme som privatisering – snarere en forbedring av fremkommeligheten. Elva har alltid tilhørt folket i Hønefoss – det skal den fortsette å gjøre også i fremtiden.

En stor takk til Anita og Elling for et impulsivt, hyggelig og gjestfritt møte. Kjører man over Kvernbergsund bru, så har man direkte utsikt til strandlinja til Benterudgata 10. Med min estetiske forkjærlighet for brygger, kunne jeg mer enn gjerne ønske meg å hvile blikket på noe tilsvarende dette når jeg krysser elva mellom Eikliområdet og Hønefoss sentrum …

elv21

 

 

 

Del gjerne: