Del gjerne:

Store ting har skjedd på Ringerike opp gjennom årene, men ingen begivenhet kan vel måle seg med slaget på Norderhov natt til 29. mars i 1716. Sentralt i denne hendelsen stod Anna Colbjørnsdatter, som skjenket 600 svenske soldater i senk på brennevin og hjemmebrygget øl, mens de dansk-norske dragonene ble varslet og kunne overrumple svenskene påfølgende natt mens de sov ut rusen. Hvorvidt det var gjestfrihet eller kvinnelist, eller kanske en kombinasjon av de begge, som fikk Anna Colbjørnsdatter til å åpne ølkranene, strides de lærde. Men at den rause skjenkingen var en direkte årsak til den norske seieren, er det ikke tvil om.

I år er det altså 300 år siden denne begivenheten fant sted på markene rundt Norderhov gamle prestegård, noe som vil bli markert med ulike arrangementer på Ringerikes Museum. I tillegg settes det sammen en jubileumsutstilling i 2. etasje over Svenskestua. På selve dagen, 28. mars, det vil si 2. Påskedag, blir det imidlertid minnegudstjeneste over slaget på Norderhov i ærverdige Norderhov kirke klokken 15.00. Etter gudstjenesten vil det bli mulig å besøke den åpne krypt, hvor de jordiske levninger etter Anna Colbjørnsdatter og hennes mann sokneprest Jonas Rasmus ligger. Videre blir det markering ved minnetavlen for de falne på kirkegården samt kirkekaffe på Ringerikes Museum med taler, servering av tidsriktig mat og musikk. Så kom dere tidsnok ned fra fjellet, kjære venner, og få med dere denne historiske opplevelsen.

Program for Ringerikes Museum finner du på hjemmesiden HER

anna30

anna1

Det var med en viss ærbødig nysgjerrighet jeg ankom Ringerikes Museum denne vinterdagen, hvor jeg ble tatt godt imot av daglig leder og konservator Preben Johannessen. Skamfull måtte jeg innrømme at det nok var første gang jeg gikk inn denne porten siden skoledagene. Huff – det var jeg ikke spesielt stolt av. Ekstra gjevt var det derfor med en totimers privatvisning og historisk tilbakeblikk, sittende blant prestekjoler, gamle våpen brukt under slaget og kulehull i veggene, med mannen som naturlig nok kjenner historien best av alle.

anna22

anna40

Norderhov prestegjeld har gjennom historien vært et gjevt soknekall med sin store og veldrevne prestegård. Store og vidstrakte jordbruksarealer, fiskerettigheter, skole og husmannsplasser sikret prestegården gode inntekter. Hit var det altså Anna Colbjørnsdatter i 1690 kom med sin mann Jonas Danielsen Ramus og deres fem barn. Anna, som var født på Sørum, giftet seg allerede som 14-åring og hadde i en alder av 19 år født fem barn. Lite visste den flittige prestefruen om at livet på Norderhov for all ettertid skulle gi henne heltestatus og bli minnet av Bjørnstjerne Bjørnson i tredje vers av Norges nasjonalsang ”Ja vi elsker”. “Kvinner selv stod opp og strede, som de vare menn;”. Ny og morsom lærdom for min del!

Natt til 29. mars er det som sagt 300 år siden slaget på Norderhov, under Den store nordiske krig. Sentralt i denne historiske begivenheten stod altså Anna Colbjørnsdatter. Bakgrunnen for svenskenes angrep på Norge, var den svenske kong Karl XII krigsnederlag mot Russland ved slaget i Poltava. I etterkant av dette sviende nederlaget, bestemte han seg for å angripe Danmark og Norge i et desperat forsøk på å gjenvinne sin popularitet. Planen var å krysse Øresund for å erobre København, men de måtte endre kurs da en storm brøt opp isen og gjorde krysningen umulig å gjennomføre. På sin lange vandring mot det svenskene trodde skulle bli et enkelt bakholdsangrep på den dansk-norske hovedstyrken ved Gjellebekk i Lier, inntok de svenske troppene prestegården på Norderhov for å søke hvile. Lite visste de om at den dansk-norske troppen på ca. 200 menn allerede hadde nådd Stein. Der mottok de melding fra de to lokalkjente veiviserne Tor Hovland og Pål Putten om at svenskene hadde slått leir på Norderhov. Derfra kunne de sette de inn et overraskende motangrep på en sovende svensk bakholdsstyrke i bakrus.

Som dere sikkert forstår, er dette kun et lite utdrag av hendelsene på og rundt Norderhov gamle prestegård for 300 år siden. Selv er jeg både glad og lettet over å ha gjenoppdaget Ringerikes Museum. Med et spennende og variert program, er det bare å glede seg til sesongåpning 29. mai.

 

anna3

anna4

anna2

anna10

anna11

anna12

anna14

anna13

Sporene etter flere hundre års historie som velbeslått prestegård er mange på Ringerikes Museum.

anna8

anna20

anna6

Man kan rett og slett ikke besøke Ringerikes Museum uten å ta turen innom stuene til Jørgen Moe. Det er nesten så jeg kan sanse eventyratmosfæren fra fordums tid, til tross for at Jørgen Moe verken var bosatt på Norderhov eller samlet eventyr i sitt voksne liv. Hans prestekall tok han til steder som Krødsherad, Drammen og Kristiania, før han endte sine dager som biskop i Kristiansand. Mer enn 100 gjenstander fra Jørgen Moes private hjem er i dag samlet på Ringerikes Museum, i huset hvor han som 13-åring for første gang møtte sin venn Peter Chr. Asbjørnsen. Et vennskap som så kjent resulterte i vår folkekjære nasjonalskatt, folkeeventyrene.

anna16

anna17

anna18

anna15

 

 

Del gjerne: