Del gjerne:

Ingvild og Liv Johanne Lindsjørn er begge bevis gode nok på at det lokale musikklivet blomstrer som aldri før – og det på et særdeles høyt nivå. Dette er mye takket være musikklinja på Ringerike videregående skole (MUA). De to er nemlig ikke et øyeblikk i tvil om at de gjennom MUA, er blitt tildelt muligheter som de ellers aldri ville hatt. Derfor er de begge både lettet og takknemlige for at “nedleggelsesspøkelset” som har svevet over musikklinja, foreløpig har havnet tilbake i skapet (avgjørelsen faller i desember) – og denne gang håper de at det er for evig og alltid …

mua9

Jeg møtte de to flotte og musikalske søstrene hjemme i hagen på Helgesbråten. Liv Johanne for anledningen kledd i snekkerbukse som stammer fra mor Elisabeths ungdomstid. De to nyter hverandres selskap spesielt denne dagen – dagen før Ingvild flytter for å ta fatt på videre musikkstudier. De deler lidenskapen for musikk, dans og musical, noe som i stor grad har bragt dem samme vei her i livet – så langt. Nå gruer Liv Johanne seg bittelitt til at søster forsvinner ut av redet.

Begge synger, danser, dirigerer og koreograferer, og det hele startet med barnegospel allerede i fem-årsalderen. Videre ble det tensing, Hole Kulturskole og Kulturakademiet. Årets høydepunkt er utvilsomt den årlige forestillingen “Et juleønske”, hvor begge har medvirket siden starten. Ingvild det siste året også som korograf. “Det blir ikke jul uten “Et juleønske”. Derfor har jeg en klar plan om å få med meg dette i år også, selv om det vil medføre litt pendling fra Kristiansand”, forteller Ingvild. Det tror jeg at det er mange som vil glede seg over å høre.

De to søstrene er ikke selv helt sikre på hvor talentet deres stammer fra, til tross for at de utvilsomt kommer fra en musikalsk familie. Både pappa Egil Håvard og mamma Elisabeth er habile og aktive korsangere. Og selv hadde jeg gleden av å synge sammen med deres tante Grete Renate i Ullerål Pikekor, og jeg glemmer aldri hennes klokkerene solo på Eivind Alnæs’ vakre Julemotett. Så man behøver kanskje ikke lete lenge for å finne det musikalske opphavet.

mua6

mua3

mua5

Årets russerevy ble en knallsuksess. En suksess som det lå enormt mye arbeid bak – ikke minst for revysjef Ingvild Lindsjørn. Takk og lov for at jeg selv var russemamma i år og fikk med meg dette forrykende showet. Det kommer jeg aldri til å glemme! Ingvild var ikke bare helt rå på scenen selv, hun fikk også resten av gjengen til å levere. Litt av en bragd å ha på CV’en!

“Russerevyen var et stort eventyr, men det kostet mye krefter. Vi hadde det ufattelig mye morsomt sammen under hele øvelsesperioden, og hele russekullet ble knyttet sammen gjennom sterke bånd. Og så var det jo helt rått og stå på scenen med den responsen som vi fikk”, bekrefter Ingvild.

Med seg som instruktører hadde revygjengen Anne Sem Jacobsen, Monika Sik Holm og Therese Knoph Sulland. De to sistnevnte har forøvrig begge bakgrunn fra MUA.

mua2

mua7

Som aktive deltakere i det lokale kulturlivet gjennom hele oppveksten, var valget enkelt for de begge da de skulle velge linje på videregående. Eller det vil si Ingvild startet først på studiespesialisering. Hun angret seg imidlertid raskt og ble umiddelbart tilbudt plass på MUA. Liv Johanne skal nå i gang med andre året, mens Ingvild var russ i år.

“Kanskje noe av det viktigste MUA har lært meg, er å bli bedre kjent med meg selv og hva jeg vil med musikken. Det har i løpet av de tre årene stadig blitt klarere for meg at det er sangen som jeg ønsker å satse på”, forteller Ingvild. “Lærerne er superdyktige og har i tillegg fungert som døråpnere ved flere anledninger. Det å ha lærere som blant andre Trond Lien, Erik Anti og Erik Sortdal, har helt klart gitt oss unike muligheter til å få vist oss frem”.

Nei – det er vel ikke alle musikklinjer forunt å ha veletablerte artister som ukentlig dukker opp på TV-skjermen som lærere …
mua14mua8

I skrivende stund er Ingvild på vei til Kristiansand med flyttelass, for å starte på sin Bachelor-utdannelse innen rytmisk musikk ved Universitetet i Agder (Musikkonservatoriet). Veien er lang og nåløyet trangt for å få studieplass her, og Ingvild er ufravikelig klar i sin sak: “Dette hadde jeg aldri oppnådd uten musikklinja ved Ringerike Videregående. Og jeg er ikke alene. Vi er fire studenter som begynner sammen i Kristiansand denne høsten med bakgrunn fra MUA”.

Det så lenge mørkt ut for Ingvild og studieplassen i Kristiansand. En halsbetennelse som førte til et kortere sykehusopphold, gjorde at hun ikke kunne gjennomføre den praktiske opptaksprøven. Men skolen lyttet til lydsporene som hun hadde sendt i forkant og ga allikevel Ingvild muligheten til å vise hva hun var god for. Resten sier seg selv …

mua11

Liv Johanne er foreløpig ikke like overbevist som sin søster om at det er musikken som hun kommer til å leve av. “Det er sinnsykt morsomt med sang og dans, men jeg er glad for at jeg samtidig får studiekompetanse. Det gir meg valgmuligheter når den tid kommer at jeg skal bestemme veien videre”, mener Liv Johanne. “Men jeg er i all fall blitt rådet av min søster å uansett ta på meg jobben som revysjef for russerevyen når den tid kommer. Og det til tross for at hun syntes det var sååå slitsomt. Så, får jeg muligheten, slår jeg nok til”.

Foreløpig nyter hun å løpe barbeint rundt i hagen med hunden Theo og leve ferielivet – men er superklar for å ta fatt på et nytt skoleår. “Vi har det jo veldig morsomt på skolen, vi som går på MUA. I år turnerte vi forresten på alle ungdomsskolene for å vise hva MUA står for og har å tilby. Det var tydligvis vellykket, for nå er det venteliste på å komme inn. Hurra – det går jo ikke an å legge ned et studietilbud som har venteliste.”, konstanterer hun.

mua10

mua1

Listen over kjente navn innen norsk musikk- og kulturliv som har lagt grunnlaget ved MUA, begynner etterhvert å bli imponerende lang. Syver Storskogen og Anders Langset turnerer for tiden begge med Astrid S. Eirik Kiil Saga og Frode Eggum Have er begge faste bandmedlemmer for Karpe Diem.

Dette viser at musikk, sang, dans og musicaler er så mye, mye mer enn rosenrøde og fløyelsmyke drømmer. Det er fullt ut realistiske drømmer og oppnåelige karrierevalg. Alt dette er altså tilgjengelig for vår regions egne lovende musikktalenter, takket være musikklinja på Ringerike videregående skole. Lenge leve MUA!

Lykke til Ingvild og Liv Johanne – jeg heier og gleder meg til å høre mer av dere …

mua20

 

Del gjerne: