Del gjerne:

Da 17. mai-salutten gikk av kl. 07.00, la 80 morgenfriske og entusiastiske løpsentusiaster, inkludert meg selv, ut på en fem kilometers løype i Schjongslunden. I fjor var de to som løp, målet var en dobling i år 😉 Men gode idéer og bra initiativ får vi jo aldri nok av, og det er herved bevist at det ikke finnes grenser for hva byens løpegale innbyggere finner på for å få presset inn en ekstra løpetur …

Det var Stig Andy Kvalheim Rambø og Geir Engen som i fjor ble enige om å få starte 17. mai-feiringen på et noe uortodokst vis. Opplegget var enkelt; Startskuddet 07.00 var jo allerede på plass, så da var det bare å løpe fem kilometer med start og målgang i Søndre Park – før dagens første og velfortjent is ble inntatt. Dette fristet til gjentakelse, men i år ble idéen spredd via sosiale medier og etterhvert fanget opp av 17. mai-komitéen i Ringerike. Slik havnet 17. mai-“femmer’n”, hvor det løpes for Kongen, fedrelandet og god folkehelse, på det offesielle programmet. Deltakerantallet gikk dermed fra to til 80 på bare ett år. Det at værgudene hadde bestemt seg for å bidra med å servere oss årets varmeste dag, gjorde nok absolutt sitt i forhold til dette tallet. Det er ikke vanskelig å stå opp på en slik dag. Hipp-Hipp-Hurra!!!

 

løp5

løp1

løp2

løp6

Umiddelbart etter å ha fanget opp arrangementet via sosiale medier, tente jeg på idéen. Det gjorde også min gode og spreke venninne Bente Schau, som umiddelbart svarte et ubetinget ja. Så slik hadde det seg da, at jeg for aller første gang innledet 17. mai-feiringen iført løpetights og med norske flagg på brystet. Og mens resten av huset fortsatt lå i sin dypeste søvn og 17. mai-stasen hang klar til bruk, snek jeg meg ut og tok fatt på oppvarmingsturen ned mot parken.

Der må jeg si at det ventet en skikkelig gåsehud-opplevelse. Fra alle kanter kom de løpende, små og store, ikledd mer eller mindre oppfinnsomme, nasjonaldagsinspirerte løpeantrekk. Noen gjespet høylytt, mens andre så uforskammet våkne ut – men løpeklare var vi alle mann … Så med et rungende Hipp-Hipp-Hurra og salutt fra St. Hanshaugen, var løpet i gang – et løp kun til glede og forlystelse, uten tidtaking og (nesten) fritt for konkurranseinnstinkt.

løp4

løp3

Som sagt var kreativiteten stor blant antrekkene. Dette ble utvilsomt tatt på alvor. Mest imponert var jeg utvilsomt av Tonje Grini, som i imponerende tempo kom seg gjennom løypa iført sin flotte stakk som var sydd av mor. Pyntet seg hadde også Olav Høgset gjort, en av mennene bak Schjons5érn, som i respekt for Norges nasjonaldag stilte til start, korrekt antrukket med dressbukse, skjorte og slips. Men den som hadde reist lengst for å delta, var helt klart Trysil-mannen Arne. Han hadde tatt turen (nesten) i ens ærend for å delta i 17. mai-“femmer’n” på Hønefoss.

Uten forhåndspåmelding hersket det naturlig nok stor usikkerhet forbundet med deltakerantallet. I grenseløs optimisme (ifølge Stig og Geir selv), hadde imidlertid initiativtakerne gått til anskaffelse av 70 kroneis. Det holdt nesten! Den som imidlertid så ut til å sette størst pris på isen, var den engelsk setteren Slowfox, som for anledningen var imponerende ikledd bunadsdekken sydd av sin eier, kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup. Det er som de sier; Alle må få …

For en  morgen – og for en dag! Vel hjemme igjen ble det tid for en etterlengtet kaffe i solen før jeg trakk i 17. mai-stasen. Aldri før har jeg vel følt meg bedre rustet til å møte en travel, men fantastisk hyggelig dag som det 17. mai er i Hønefoss. Takk igjen til Geir og Stig for et fantastisk arrangement!

 

løp9

løp11

løp7

løp8

løp12

Del gjerne: